Εκπαιδευση χειριστων τροφιμων

Η εκπαίδευση στην Υγιεινή και Ασφάλεια Τροφίμων αφορά την υποχρεωτική εκπαίδευση του προσωπικού επιχειρήσεων τροφίμων που χειρίζεται τρόφιμα, σύμφωνα με τις απαιτήσεις και τη διαδικασία που προβλέπεται από την ΥΑ 14708/2007 (ΦΕΚ 1616 Β’ 17-08-2007)  και εποπτεύεται από τον ΕΦΕΤ.
Η εκπαίδευση αφορά όλο το προσωπικό (απλούς χειριστές) που παράγουν, επεξεργάζονται, αποθηκεύουν, μεταφέρουν, διακινούν τρόφιμα ή ασχολούνται με το λιανικό εμπόριο, τη διάθεση τροφίμων, τη μαζική εστίαση και ζαχαροπλαστική ή απασχολούνται σε εργαστήρια παραγωγής ή μεταποίησης τροφίμων.
Από το προσωπικό μπορεί να εξαιρεθεί μόνο όποιος διαθέτει σχετικό τίτλο σπουδών ή πιστοποιητικό ή αποδεικτικό παρακολούθησης προγράμματος ή εκπαίδευσης ή κατάρτισης από το οποίο να προκύπτει σαφώς ότι ο εργαζόμενος είναι επαρκώς καταρτισμένος σε θέματα υγιεινής και ασφάλειας ή άλλου συναφούς κατά τομέα τροφίμων.
Ο αριθμός των καταρτιζομένων ανά τμήμα θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 10 και το πολύ 30 άτομα. Επιχειρήσεις με λιγότερα από 10 άτομα προσωπικό μπορούν να συνθέσουν τμήμα από κοινού με άλλες επιχειρήσεις.
Το πρόγραμμα είναι ελάχιστης διάρκειας 8 ωρών και περιλαμβάνει την ελάχιστη απαιτούμενη θεματολογία που ορίζεται από τον ΕΦΕΤ.
Στην ίδια ΥΑ προβλέπονται και περιγράφονται αναλυτικά οι απαιτούμενες προδιαγραφές του χώρου όπου μπορεί να υλοποιηθεί η εκπαίδευση όσο και ο απαραίτητος εξοπλισμός.
Ο χώρος αυτός μπορεί να είναι μια πιστοποιημένη εκπαιδευτική δομή (σχολική μονάδα, ΚΕΚ κλπ), αίθουσα ξενοδοχείου, επιμελητηρίου ή ακόμη και ο χώρος της ενδιαφερόμενης επιχείρησης εφόσον πληροί τις απαιτούμενες προδιαγραφές.
Η αίτηση για την έγκριση του προγράμματος υποβάλλεται ηλεκτρονικά από την επιχείρηση και από τον ιστότοπο του ΕΦΕΤ, τουλάχιστον 40 ημέρες πριν την προγραμματισμένη ημερομηνία έναρξής του. Εκτύπωση της αίτησης αυτής συμπεριλαμβάνεται στον φυσικό φάκελο με όλα τα δικαιολογητικά και αποστέλλεται στη συνέχεια στον ΕΦΕΤ. Η υποβαλλόμενη αίτηση έχει χρονικό ορίζοντα 90 ημερολογιακών ημερών από την ημερομηνία υποβολής της.
Στο τέλος του προγράμματος και εντός 10 ημερών από την ολοκλήρωσή του, οι εκπαιδευόμενοι υπόκεινται σε γραπτή δοκιμασία (εξετάσεις) , σε τόπο και χρόνο που ορίζει ο ΕΦΕΤ, αξιολογούνται από τριμελή επιτροπή που ορίζεται από το ΔΣ του ΕΦΕΤ (άρθρο 11, ν.3438/2006) και λαμβάνουν επίσημη βεβαίωση κατάρτισης.

Γιώργος Ρουμελιώτης
Πιστοποιημένος Εκπαιδευτής ΕΦΕΤ